Dragoste românească: Baron și Merindar sau despre pâine proaspătă și elixirul tinereții
Cu toții avem un miros preferat care ne aduce aminte de cineva sau ceva drag ori ne face să uităm de noi. Poate fi mirosul persoanei iubite, al copilăriei sau pur și simplu mirosul a ceva ce induce o stare de plăcere.
Cum ar arăta o clasificare pe anotimpuri? Iarna – mirosul de rufe înghețate aduse de la uscat. Primăvara – mirosul de zambile și iarbă cosită. Vara – mirosul amețitor al florilor de tei. Toamna – mirosul de ploaie și frunze.
Toate îmi plac dar există unul cu impact mai mare asupra mea, care nu e nici sezonier, nici nu îmi trezește neapărat amintiri. Este mirosul pâinii proaspăt scoase din cuptor, care mă face să uit de tot felul de rețete și diete și să pun pâinea pe primul loc în topul preferințelor culinare. Această plăcere mică și nevinovată mi-a dus pașii, într-o zi, în apropierea unei brutării căreia i-am rămas ulterior fidelă.
Îmi plac lucrurile simple în viață așa că pâinea unsă cu unt și cu miere este pentru mine un adevărat deliciu. Astăzi sărbătorim Dragobetele, ziua îndrăgostiților la români așa că voi vorbi despre dragostea dintre Merindar – miere românească, 100% naturală, cu o frumoasă poveste în spate și Baron – brutăria cu pâine artizanală de la Obor.
La Baron, am găsit variate sortimente de pâine și încă nu le-am încercat pe toate. Am mâncat chifle și mini franzeluțe, floare cu decor de semințe, ciabatta albă și ciabatta multicereal, pâine albă rotundă, japoneze cu gust de copilărie și faimoasa împletită – aurie, vedetă în cadrul emisiunii lui Măruță, pâinea cu turmeric.
Tot la Baron am găsit și miere. Din gama oferită, eu am ales mierea polifloră a celor de la Merindar, 100% naturală, aromată, cu o textură cremoasă și un conținut ridicat de vitamine și săruri. Mi-a plăcut nu doar produsul ci și faptul că el avea în spate o poveste: Merindar a apărut din dorința de a oferi sprijin copiilor defavorizați de la sate și de a susține apicultorii locali. E ceva să știi că poți contribui pentru o lume mai bună.
Sunt o mare consumatoare de pâine proaspătă, făcută pe vatră iar dacă îi adaug și miere pe deasupra, deja pot vorbi despre o plăcere vinovată. M-am abonat la Baron pentru amândouă și sper doar că pâinea lor, probably the best bread in town, este făcută special să nu îngrașe ?
Vă invit să vizitați Brutăria Baron. Pe lângă bunătatea de pâine, veți găsi și alte delicii precum: cornuri cu gem, magiun moldovenesc cu nucă, miere neprihănită, telemea, unt și smântână, zacuscă și mousse de sfeclă, salată de vinete, pate de bibilică. Recomand să vizitați și pagina lor de Facebook, unde puteți vedea tipurile de pâine coapte în cuptor, pe la ce evenimente și festivaluri ajunge pâinea de la Baron și cum să ajungeți voi la ea, la Obor.
Să aveți o zi cu iubire de Dragobete!